Tam maken

Het tammaken van een grasparkiet vergt tijd, liefde en geduld, immers een grasparkietje wordt nu eenmaal niet tam geboren.

Jonge parkieten die tijdens de nestperiode regelmatig in de hand genomen zijn, worden vaak 'handtam' genoemd. De jonge parkiet is nog niet echt tam maar niet echt bang voor handen. Jonge parkieten kunnen ook nog niet tam zijn. Vaak zijn ze nog angstig en onder de indruk van alle nieuwe dingen om hen heen dat ze 'vergeten' weg te vliegen voor die onbekende hand. Veel mensen zien dit ten onrechte als 'tam' gedrag. Wanneer een jonge parkiet ouder wordt, merk je vaak dat hij vanzelf banger wordt voor de hand wanneer er geen pogingen gedaan worden om hem tam te maken.

Het proces van tam maken kan maanden duren maar dit is ook afhankelijk van het karakter van je grasparkiet. Bij het ene parkietje zal het sneller gaan dan bij de andere want de ene is nu eenmaal minder bang dan de andere.


Hoe kun je te werk gaan;


Stap 1: : Start pas met tam maken wanneer je parkiet gewend is aan zijn nieuwe omgeving en zijn kooi. Praat tijdens de eerste dagen in huis veel tegen hem, zodat hij je stem leert kennen. Maak niet te veel onverwachte bewegingen en laat hem zoveel mogelijk met rust.


Stap 2: Wanneer de parkiet na enkele dagen tot rust is gekomen, kan je een stukje trosgierst door de tralies heen steken. Houdt dit vast met je hand. Wacht geduldig tot de parkiet komt eten en beloon hem hiervoor met je stem. Op een gegeven moment zal je parkiet bij wijze van spreken al naar de tralies toekomen wanneer je de trosgierst gaat pakken.


Stap 3: Wanneer je parkiet zonder aarzeling komt eten, kan je een stap verder gaan. Doe het deurtje open en steek je hand een stukje in de
kooi met daarop een stukje trosgierst. Maar stop met je hand bewegen net voordat hij/zij wegspringt. Wacht geduldig tot je parkiet komt kijken en eten.  Als je parkiet goed eet van de trosgierst is het handig om af en toe je vingers voorzichtig te bewegen. Zo leert je parkiet dat dit niet eng is. Hoe lang dit gaat duren is afhankelijk van het karakter van je parkiet. 

 

Stap 4: Wanneer je parkiet durft te eten van de trosgierst in je hand, is de volgende stap aan de beurt. Houd je hand in kleine stapjes steeds iets verder van je parkiet vandaan, zodat hij uiteindelijk op je hand moet stappen. Ook kun je proberen je hand voorzichtig onder zijn buikje te drukken zodat hij kan opstappen. Gaat hij bijten? Nooit terugtrekken, want dan weet hij dat dat effect heeft! Gaat hij fladderen, dan ben je te snel gegaan, maar blijf dan met je hand in de kooi tot hij rustig is, anders weet hij dat fladderen effect heeft!


Stap 5: Wanneer je parkiet gemakkelijk op je hand stapt, kan je in kleine stapjes de trosgierst weg gaan laten. Beloon je parkiet als hij bij je komt zitten met je stem. Lukt het opstappen, dan blijf je dit proces herhalen tot hij spontaan opstapt, dus zonder druk uit te oefenen onder zijn buikje. Pas als hij spontaan opstapt, kun je hem uit de kooi halen en laten rond vliegen.


Stap 6: Als je parkiet goed gewend is aan het zitten op de hand zonder trosgierst, dan is het tijd om te kijken of je je hand langzaam uit de kooi kunt halen. Meestal is dit spannend voor je parkiet en zal hij wegvliegen of terug in de kooi springen. Wanneer hij terug springt, kan je de stap herhalen. Wanneer hij weg vliegt, loop er dan rustig pratend naartoe en steek je vinger naar hem uit. Als je geluk hebt springt hij op je vinger.
Wanneer hij dit niet doet, ga hem dan niet najagen of vangen, omdat je dan de zorgvuldig opgebouwde vertrouwensband in een keer beschadigt en weer opnieuw moet beginnen. Lukt het niet om de parkiet op je hand te krijgen, laat hem dan gewoon zitten. Hij zal na een tijdje vanzelf naar zijn kooi terug gaan. 


Let op! Zorg wel dat je parkietje zich niet kan beschadigen. Bijvoorbeeld doe de gordijnen dicht zodat het grasparkietje niet tegen het raam aanvliegt.


Het is beter om tijdens de trainingsperiode geen trosgierst aan te bieden als je niet aan het trainen bent, zo blijft trosgierst een traktatie.


Op Youtube zijn ook een aantal filmpjes te zien waarin de stappen van het tam maken worden getoond. Erg leerzaam en leuk om naar te kijken!  


Fabeltjes:


1 parkietje?

Het is een fabeltje dat een parkiet alleen tam wordt als hij alleen zit. Twee parkieten leren veel van elkaar en durven samen vaak meer. Een parkiet die alleen is maak je als het ware afhankelijk van de mens waardoor hij geen 'echte' vogel meer is. In mijn volière zijn de meeste jonge parkieten vrij tam geworden, ondanks dat ze in een grote groep zitten. Het enige wat hiervoor nodig is, is veel tijd, geduld en trosgierst.


Kortwieken

Er zijn mensen die beweren dat het nodig is om je parkiet te kortwieken om hem goed tam te krijgen. Dit is absoluut niet nodig ! Het is een zeer hardnekkige fabel. Het enige wat je nodig hebt zijn 2 dingen: (veel) geduld en trosgierst. Verder is het gewoon zielig voor je parkietje, hij wordt min of meer verminkt en het proces van het tam maken kan zelfs in een later stadium bemoeilijkt worden, omdat hij het vertrouwen in je kwijt is. Tam wordt hij dan wel maar op basis van angst en niet op basis van vertouwen. Een leuke tamme parkiet zit bij je, omdat hij wìl en niet omdat hij moet. Daarbij ontneem je hem iets heel erg belangrijks, het vliegen. Vluchten kunnen ze dan ook niet meer en in geval van angst kunnen ze geen kant meer op .....

Het getuigd van weinig geduld en respect van het baasje als hij zijn parkietje op deze manier tam wil krijgen. Je parkietje is eigenlijk geen vogel meer..........


Tot slot:

Als je 1 grasparkietje in huis hebt en je hebt niet veel tijd om het grasparkietje echt veel aandacht te geven, denk er dan eens aan om een soortgenootje er bij te nemen.

Wel zo gezellig voor het grasparkietje.