Voeding:

 

Het juiste voedsel is erg belangrijk voor de gezondheid en de conditie van de grasparkieten.

Grasparkieten kunnen en mogen heel veel verschillende dingen eten, probeer ze dan ook een zoveel mogelijk gevarieerd samengesteld dieet te geven, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze op dat moment nodig hebben. Ik haal zelf ook veel planten, zaden en bessen uit de tuin en de natuur.

Vogels die alleen maar zaad krijgen, krijgen vroeg of laat problemen met de gezondheid omdat ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen bijv. vitaminegebrek, botontkalking, slechte veren, vervetting enz.

 

Hieronder staan een aantal belangrijke voedingsbehoeften;

 

Zaden:

Geef de grasparkieten een goed en hoogwaardig grasparkietenzaadmengsel, er zijn er vele op de markt, dus er is keus genoeg. Zorg er wel voor dat de grasparkieten alle zaadjes opeten. Ik voer de grasparkieten uit voersilo’s zodat ik weet dat alle zaadjes ook daadwerkelijk opgegeten worden en zo kunnen er ook geen “schilletjes” bovenop het zaad blijven liggen.

Ik geef er zo nu en dan ook andere zaden bij voor de afwisseling, die hang ik tijdelijk op in kleine bakjes in de volière (bijv. onkruidzaad)

 

Grassen, Onkruiden & Zuring:

Ook geef ik vele soorten graszaden, die ik vers pluk uit de weide, de grasparkieten zijn er verzot op (zorg er wel voor dat je uit “schone” weides gras haalt, dus niet uit de berm i.v.m. uitlaatgassen e.d.) Verse gras- en onkruidzaden bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen. De volgende grassen die je kunt plukken zijn o.a. straatgras, witbol, reukgras, engels raaigras en kropaar. Maak er een bosje van en hang het op in de volière en/of kooi.

Van de (onkruid)planten die zaden hebben kun je de o.a. de volgende gebruiken; muur, weegbree, perzikkruid, paardenbloem en blad, bijvoet, brandnetel en herderstasje.

Naast deze verse grassen is zuring ook belangrijk. De aren van de veldzuring en schapenzuring bevatten een hoog vitamine C gehalte. Ook het zuur uit deze planten is belangrijk voor de zuurgraad in de krop, net als de bast van de wilgen. Ook kun je als je deze planten even niet voor handen hebt een scheutje appelazijn door het water doen.

Appelazijn: Neem 10 ml appelazijn en vul aan met bron- of kraanwater tot 1 liter. Dit kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. Appelazijn is te koop in reformwinkel of supermarkt.

 

Maagkiezel & Grit:
Het is erg belangrijk dat er in de kooi ook een bakje met maagkiezel aanwezig is, deze hebben de grasparkieten echt nodig voor de spijsvertering! De kleine steentjes zorgen dat de zaadjes in de maag gekneusd worden zodat ze deze goed kunnen verteren.

Grit is belangrijk omdat daar veel mineralen in zitten die de grasparkietjes nodig hebben.

 

Water:
Er moet altijd vers drinkwater aanwezig zijn, hoewel de grasparkiet uit droge streken komt en niet zo veel drinkt, is het wel erg belangrijk.
Parkieten gaan ook graag in bad, als de parkieten dat niet willen kun je ze eventueel nevelen met een plantenspuit.

 

Groente & Fruit:

Grasparkieten zijn er dol op en het mag zeker niet ontbreken op de menukaart, er zitten vele belangrijke vitamines en mineralen in. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen, hier krijgen de grasparkieten o.a. andijvie, muur, sla, wortel en appel (alles schoon en gewassen)

Maar let op! geen avocado, die is giftig!

 

Klik hier voor de voedingslijst, om te zien wat de grasparkiet wel of niet mag eten.

 

Vitamines & Mineralen:

De grasparkieten krijgen hier altijd extra vitaminen en mineralen  in de vorm van een multi-vitamine- en mineralenpoeder die ik door het eivoer heen meng. Het is erg belangrijk om te geven in de tijd als ze jongen hebben en als ze in de rui zijn of bijv. tijdens ziekte.

 

Jodiumblok & Mineralenblok

Dat zijn de rose gekleurde blokjes/steentjes. Deze blokken dienen als aanvulling op de jodium behoefte van de grasparkiet ook kunnen de grasparkieten er de snavels mee scherp en kort houden. Het mineralenblok is een wit blok en ook goed om te geven.


Ook zijn deze mineralen standaard aanwezig in mijn voliere, zie mineralen.

 

Eivoer:

Eivoer wordt hier ook altijd gegeven en de meeste parkieten vinden het erg lekker, ik meng er ook de vitaminen en calcium doorheen en soms fruitpaté en als er jongen zijn ook het kiemvoer. Als je er ook kiemvoer doorheen wil doen, let dan wel op met warm weer, omdat het niet heel lang goed blijft. Maar als je gedoseerd geeft dan is het voor die tijd al op!

 

Kiemvoer:

In de tijd dat de grasparkieten jongen hebben geef ik ze ook altijd kiemvoer, erg gezond en lekker! Ik geef het vaak samen met verse andijvie.

 

Wilgentakken: (geen treurwilg !)

Wij hebben een aantal wilgenbomen aangepoot in onze tuin zodat we altijd verse takken kunnen snijden. De grasparkieten vinden het heerlijk om aan de takken te knabbelen en de takken te slopen, het houd ze een hele tijd bezig.

In de wilgenbast zitten stoffen die goed zijn voor de grasparkieten o.a. salicine, looistof, anorganische zouten, flavonoïden. Die stoffen werken aansterkend, bloedstelpend, kalmerend, koortswerend, krampopheffend, samentrekkend, verdovend, onsteking-remmend, antiseptisch. De salicine heeft ook een gunstige werking op de zuurgraad in de krop van de grasparkiet.


Sepia:  (zeeschuim is het inwendig skelet van de zeekat) waar een parkiet zijn snavel aan kan scherpen en kalk uit kan opnemen. Maar ik geef zelden sepia. er zijn namelijk ook andere middelen om kalk te geven, het zit ook al in grit. Ik geef ook altijd extra calcium door het eivoer heen gemengd. Dat is zeker erg belangrijk om te geven als de popjes eitjes gaan leggen en als er jongen zijn (skeletopbouw)

 

Trosgierst:

Trosgierst is echt een lekkernij voor de grasparkieten, dus geef hier niet te veel van anders eten ze te weinig van het overige voer. Geef per parkiet ongeveer 1 stengel in de week. Je kunt het ook goed gebruiken om een parkietje tam te maken en om jonge grasparkietjes zelf leren te eten.